Zoek binnen deze site
Overig
Volg ons via
In samenwerking met:

Nibud 

Over Slim Studeren = Geld Beheren 

Het financiële educatieprogramma Slim Studeren = Geld Beheren heeft als doelstelling om in samenwerking met het Nibud, studenten bewust te maken van wat het betekent om geld te lenen. Online en in onze trainingen - voor studenten, en door studenten -  krijgen studenten praktische tips over hoe ze slim om kunnen gaan met hun geld.

Op de Slim Studeren = Geld Beheren Facebook pagina voorzien student trainers hun medestudenten gedurende het aankomende studiejaar van de allerbeste online budgettips. Dit platform biedt studenten daarnaast ook de gelegenheid zelf hun beste bespaartips en geldadviezen te delen. Via de Facebookpage kunnen studenten ook een offline training op eigen universiteit aanvragen waarin de student trainers de (eerstejaars) studenten binnen een uurtje alle ins&outs op het financiële gebied van het studentenleven leren.

Deze budgettrainingen zijn bestemd voor alle studenten die meer willen weten over budgetbeheer.  Het doel van de training is studenten binnen een uur te informeren over goed budgetbeheer en de gevolgen van lenen. De trainingen zijn gratis en vrij toegankelijk voor alle studenten. Er zit geen maximum aan het aantal deelnemers van de training. Je bent dus altijd welkom om een training aan te vragen.

Slim Studeren = Geld Beheren wordt financieel ondersteund door het bedrijfsleven. De uitvoering van het programma is echter geheel in handen van studenten, die met kleinschalige trainingen hun medestudenten het belang van budgetbeheer bijbrengen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is inhoudelijk betrokken bij het programma en treedt op als adviseur.

 

Waarom we dit doen?
Onderzoek van het Nibud heeft aangetoond dat de studentenschuld in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Zo verwachten zij dat de gemiddelde studentenschuld van huidige studenten bij het afstuderen 17.500 euro bedraagt, ten opzichte van de gemiddelde schuld van 12.500 euro in 2008 en 7.939 euro in 2004. De omvang van deze schuld zal door de verdwijning van de studiefinanciering in 2014-2015 en de vervanging van de OV-Chipkaart in 2016 (rijksoverheid) alleen maar meer toenemen.

Daarom is het NU belangrijk studenten te adviseren over bewust lenen en te voorzien van de allerbeste budgettips, en wie kan dat nu beter dan de doorgewinterde (ouderejaars) student zelf?

Het sociaal leenstelsel
Met de komst van het sociaal leenstelsel zijn studenten genoodzaakt om zich goed voor te bereiden op de kosten die ze gaan maken. Wat gaat er nou precies veranderen?

  • Een jaar uitstel: Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs heeft besloten het leenstelsel voor de bachelorfase een jaar uit te stellen. Door het besluit kunnen studenten die beginnen aan een opleiding op een hogeschool of universiteit tot 2015 nog gewoon gebruik maken van de basisbeurs. Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel al in voor studenten die aan een master (het laatste jaar aan de universiteit) beginnen. Met het uitstel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden.
  • Langer aflossen: Bussemaker heeft ook besloten dat studenten die gebruik maken van het sociaal leenstelsel, langer mogen aflossen. De termijn daarvoor gaat van 15 naar 20 jaar. Daardoor daalt ook het maandelijks af te lossen bedrag.
  • Reis product: Bussemaker wilde het totale sociale leenstelsel eigenlijk in 2014 laten ingaan. Dat zou ervoor zorgen dat studenten niet langer de basisbeurs als gift krijgen, maar het geld moeten lenen. De aanvullende beurs, voor studenten met weinig geld, blijft wel bestaan. Ook de ov-studentenkaart waarmee studenten gratis kunnen reizen, verdwijnt. Daar moet een ander "vervoersarrangement'' voor in de plaats komen.

Lenen is niet erg, maar wel alleen als investering je in toekomst & bewust: zorg dat je volledig op de hoogte bent van alle voorwaarden.